Mikrovågs- och infrarödbehandling av livsmedel och biomaterial

Mikrovågs- och infrarödbehandling av livsmedel och biomaterial

Internationell spetsteknologi som inkluderar tubulär mikrovågsteknologi och kombinationstekniker inom bakningsteknologi, mikrovågsstödd volymsexpansion, torkning, temperering och frysning.

Erbjudande

Anläggningen erbjuder möjligheter att utforma, utveckla och validera alternativa värmningsprocesser samt att genomföra feasibility-studier i syfte att ge underlag för implementering av alternativ teknologi inom livsmedelsproduktion.

  • Testbädd mikrovågsprocesser – alternativ teknologi för värmebehandling med ett flertal tillämpningar. Innefattar bl. a. mikrovågspastörisering, -sterilisering, - bakning, kombinationstekniker för bakning, mikrovågsstödd torkning, blanchering, temperering, tining, m.m. samt mätteknik för dielektriska egenskaper. Testbädden etablerad 1957.
  • Testbädd infrarödteknikprocesser – alternativ teknologi för värmebehandling. Innefattar bl.a. ytpastörisering, bakning/torkning av tunnare produkter, rostning, färgsättning och lågfettsfritering. Testbädden etablerad 1973.

Fakta

Testbäddsnamn

Mikrovågs- och infrarödteknik

Etableringsår

1957

Testbäddskategori

Isolerade miljöer (IM)

Bransch

Livsmedel och jordbruk

Ämnesområde

Jordbruk och livsmedel

Region

Västra Götalandsregionen

Besöksadress

Frans Perssons väg 6
402 29 Göteborg
Sverige

Ägare

RISE

Birgitta

Kontaktperson

Birgitta Raaholt

Senior Forskare

  +46 10 516 66 57
  birgitta.raaholt@ri.se

Läs mer om Birgitta